Műanyag bejárati ajtók beépítési útmutatója

Beépítés előkészületei

Az ajtószárnyon lévő kilincsfuratok körül a védőfóliát távolítsa el. Az ajtóhoz tartozó kilincset a kilincsdobozban található képes útmutató szerint csavarozza fel az ajtólapra. Az ajtók alapvetően zárva vannak, első lépésként a zárbetét beszerelése szükséges. Mivel aszimmetrikus a zárbetét (40-50 mm) ügyeljünk arra, hogy az ajtólap mindkét oldalán ugyanannyi legyen a túllógás. Ezután rögzítsük a zárbetétet a mellékelt csavarral. Nyissa ki óvatosan az ajtót és emelje le az ajtó szárnyát.

Beépítés tokrögzítő csavarral

A nyílászáró tokján készítse el az ajtó rögzítéséhez szükséges furatokat 6mm-es acél fúrószárral úgy, hogy a pántoktól mindkét irányban 20-20 cm-nél nem nagyobb távolságra, a többi egyenletesen elosztva cca. 40 cm-enként helyezkedjen el.

A nyílászáró tokját helyezze az előkészített nyílásba, lehetőleg 0,5-2cm-es szerelési hézagot tartva. A vízszintes sík beállításánál ügyeljen a végleges padlóburkolati szintre. A tokot ékpárak segítségével ékelje ki a sarkoknál, ill. osztótalálkozásoknál. Használjon vízmértéket, és ügyeljen a beépítésnél a függőleges és vízszintes síkok betartására, továbbá arra, hogy a nyílászáró a fallal párhuzamos legyen.

Ezután a tokon korábban elkészített szerelőfuratokon át 6mm-es Vidia fúróval fúrjon bele a falba és csavarja be az önfúró tokrögzítő csavarokat, úgy, hogy ne húzza el a tokszerkezetet.

Szerelőfüles rögzítés

Csavarozza fel a műanyag bejárati ajtó tokjára az acél szerelőfüleket a pántoktól mindkét irányban 20-20 cm-nél nem nagyobb távolságra, a többit egyenletesen elosztva cca. 40 cm-enként. A szerelővasakat hajlítsa meg úgy, hogy a falhoz simuljanak.

A nyílászáró tokját helyezze az előkészített nyílásba, lehetőleg 0,5-3 cm-es szerelési hézagot tartva. A vízszintes sík beállításánál ügyeljen a végleges padlóburkolati szintre. A tokot ékpárak segítségével ékelje ki a sarkoknál, ill. osztótalálkozásoknál. Használjon vízmértéket, és ügyeljen a beépítésnél a függőleges és vízszintes síkok betartására, továbbá arra, hogy a nyílászáró a fallal párhuzamos legyen.
Rögzítse a szerelőfüleket beépítő csavarokkal a falazathoz.

Az ajtószárny felszerelése, hőszigetelés

Akassza vissza az ajtószárnyat és ellenőrizze, hogy a csukódás akadálymentes-e. Kisebb súrlódás a vasalat finombeállításával korrigálható.

A tökéletes hőhídmentes hőszigeteléshez ki kell tölteni a nyílászáró szerelési hézagát PUR-habbal (Poliuretán hab). A habot folyamatosan, de nem telenyomva az egész hézag mélységét kell befújni. A hab típustól függően bizonyos idővel kikeményedik (lásd a hab ismertetőjét) és a kitüremkedett megszáradt rész könnyen levágható egy éles késsel. Szükség esetén a hiányos PURhab részeket pótoljuk. A PUR-hab érzékeny a napsütésre, így állagának megóvása érdekében mielőbb le kell takarni műanyag takaróléccel, illetve levakolással.

Vasalat finombeállítása

Az ajtók gyártásánál az ajtópántokat beállítják a megfelelő pozícióba, ám gyakran előfordul, hogy szállításkor, raktározáskor, ill. beépítésnél, esetleg az épületek mozgása miatt kissé elállítódnak.
Ezt a szárny és a tok súrlódása, a kilincs nehézkes működése jelzi. Az állítható vasalatoknál lehetőség van a korrigálásra. Az állításhoz egy 5mm-es hatszögkulcsot (imbuszkulcs) használjon.
A bejárati ajtók finombeállítása nem a beépítési hibák korrigálására való. Javasoljuk, hogy műanyag nyílászáróit szakemberekkel építtessék be, akik az ablakbeépítés után a vasalat finombeállítását is elvégzik!

Az ajtószárnyon található pántok fém takaróelemét eltávolítva láthatóvá válnak az imbuszkulccsal állítható csavarok. Ezek állításával közelíthető, távolítható, illetve billenthető az ajtószárny a megfelelő pozícióba. Az ajtópántok tokon lévő szerelvényének alján szintén egy imbuszkulccsal állítható csavar található, mellyel az ajtószárny helyzetét függőleges irányban tudjuk korrigálni.

A vasalat állítási lehetőségei egymással összefüggenek, és szinkronizálásukkal lehet csak tökéletes
eredményt elérni.

Utómunkák

A nyílászáró profilját a szárnyon és a tokon fólia védi. A beépítés után a nyílászárót célszerű megvédeni a következő szakipari munkák szennyeződésétől. Vakolás esetén javasoljuk a teljes felület letakarását védőfóliával, hogy az üvegre vagy a profilra rakódó vakolat és egyéb szennyeződés ne károsítsa a felületet, és ne okozzon vasalat szorulást.

Műanyag bejárati ajtó beépítését SZAKEMBER végezze!